Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

Címkék

agave (131) ajánló (59) Álomdalok (1) artpop (3) Assassin’s Creed Odisszea (1) Átváltozás (1) Az utolsó tréfa (1) A Kreml jelöltje (1) A negyedik majom (1) Bábel fiai (1) bacigalupi (2) Beren és Lúthien (1) Bob Dylan (1) brandon hackett (6) Catherynne M. Valente (1) Christopher Tolkien (1) Cixin Liu (1) Dacre Stoker - J. D. Barker (1) Daniel José Older (1) Dan Simmons (1) Delilah S. Dawson (1) Dennis Lehane (1) dick (9) Don Winslow (1) Dracul (1) Ed McDonald (3) Éjvadászok (1) Elan Mastai (1) ernest cline (2) escher (1) évértékelő (3) Fiatal Írok Tábora (1) GABO SFF (5) gaga (12) Game of Thrones (1) George R. R. Martin (4) giger (1) Gombaszögi Nyári Tábor (4) Gordon Doherty (1) Gőzkorszak. Pavane (1) graffiti (4) Helen Keen (1) hírek (8) Horgonyhely (1) Időugrás a Marson (1) Irha és bőr (2) író-olvasó (3) J. D. Barker (1) J. R. R. Tolkien (1) Jason Matthews (2) Jeff VanderMeer (4) John Le Carré (1) John le Carré (1) John Scalzi (1) Joseph Staten (1) kaku (1) kalligram (1) Kárhozat (1) Keith Roberts (1) Ken Liu (1) Kilégzés és más novellák (1) Kim Stanley Robinson (1) koncert (1) könybemutató (1) könyvbemutató (9) Koréliai Hajsza (1) kultúrkorzó (4) kurzweil (1) lady gaga (2) Láthatatlan bolygók (1) Lenn a sivár Földön (1) Lőrinczy Judit (1) madonna (1) mediawave (1) Médiumközi relációk (1) Michael J. Martinez (1) moskát anita (5) neal stephenson (2) Neil Gaiman (4) Németh Zoltán (2) Nobel-díj (1) Octavia E. Butler (2) opus (19) Paolo Bacigalupi (2) partitúra (1) Philip K. Dick (3) Pierce Brown (1) prae (5) Próza Nostra (1) Rae Carson (1) rég várt (2) Richard Morgan (1) sandman (1) sci-fi (1) Scott Westerfeld (1) simmons (1) star wars (9) Star Wars - A végső dobás (1) Star Wars Canto Bight (1) Star Wars Phasma (1) Stephen Hawking (1) szeminárium (33) szimpózium (22) szingularitás (1) SZMIT (1) Ted Chiang (1) The Science of... (1) Tom Sweterlitsch (1) Trónok harca (1) true detective (1) Űropera (1) Vének történetei és más írások (1) világépítés (1) Világok Találkozása (1) vizualitás (3) Vörös Veréb (1) Zachary Mason (1) Címkefelhő

Sci-fi és popzene - Catherynne M. Valente: Űropera

hannlec 2019.10.06. 12:12

valente.jpg

A science fiction nyelvét reflektáltan megszólaltató mű, Douglas Adams ötkötetes Galaxis-trilógiájának második része a következő szituációt hozza játékba: az intergalaktikus menekültekből és szökevényekből álló társaság egyik párbeszédében szóba kerül egy rockegyüttes, amely „a leghangosabb, a leggazdagabb és a legsikeresebb banda a világ történetében”.

Az Útikalauzban (a fikció „főhősében”) pedig ez olvasható: „a Katasztrófasújtotta Terület, ez a Gagrakaki Elmezónából származó plutónium-rockegyüttes, általánosan elfogadott vélemény szerint nemcsak a Galaxis leghangosabb rockegyüttese, de minden zajforrások leghangosabbika is egyúttal. Tapasztalt koncertlátogatók szerint a hangegyensúly a színpadtól harminchét mérföldnyire elhelyezett betonbunkerek belsejében a legoptimálisabb. A zenészek távirányítással szólaltatják meg hangszereiket vastag hangszigetelésű űrhajójukból, amely ilyenkor a bolygó – sokszor egy másik bolygó – körül kering. […] Sok világban egyszer s mindenkorra megtiltották fellépésüket; néha esztétikai okokra hivatkozva, de többnyire azért, mert az együttes koncertfelszerelése ellentmondásban állt a stratégiai fegyverekre vonatkozó helyi korlátozó egyezményekkel.”

Természetesen nem pusztán az az érdekes, hogy az ehhez hasonló parodisztikus részletek miként teszik hatékonnyá Adams parazita alkotását; hanem inkább az, miért tekinthető működőképesnek a Katasztrófasújtotta Terület (környezetátrendező produkciója:) feltehetően nem tisztán hallható zenéje (?), a látványos show kiiktatása (nincs jelen sem a zenekar, sem a közönség), a koncert interplanetáris kitágítása; pláne akkor, ha mindez (összes kellékével, hangrobbanásaival egyetemben) be is van tiltva. A rockzene – mint tudjuk – visszaélés a hadfelszereléssel; ez esetben szó szerint: a hangszer stratégiai fegyver.

Adams bulija természetesen nem véletlenül került itt szóba, hiszen Catherynne M. Valente Űropera c. regénye hasonló őrültségekkel operál. A Metagalaktikus Grand Prix-n különféle – egymás számára idegenebbnél idegenebb – civilizációk dallal vagy egyéb performansszal mérik össze tudásukat, miközben szó szerint az élet a tét. Az aktuális akción az emberiséget Decibel Jones és az Abszolút Nullák képviselik, fajunk sorsa az ő teljesítményükön múlik. A poénos megoldások persze olykor Adams humorát idézik, de a zenei kultúrához való viszony szempontjából az Űropera végső soron tiszteletadás David Bowie (illetve Ziggy Stardust) előtt.

Valente mindezt megtoldja egy remek intermediális játékkal is. A tartalom valójában playlist, a fejezetek pedig feltételeznek egy-egy popdalt, melyek zenei versenyeken (Eurovíziós dalfesztiválon) hangzottak el, így mintegy a háttérben (is) szól a zene. Conchita Wurst vagy Celine Dion dalai mellett Rúzsa Magdi is színesíti a skálát, Unsubstantial Blues c. szerzeményével. Olvasás és zenehallgatás összefonódása és egymásban való tükröztetése olyan ötlet, mely nemcsak szokatlan a sci-fiben, de újraszituálja a címben jelölt műfaji jelölőt is. Az űroperák csatajeleneteit helyettesítő zenei párbajok, a könyv médiumának a diszkógömbbel való kontaminálása számos ponton erősíti ezt a kapcsolatot, így tökéletesen jogos az Alient kifordító tagline: „Az űrben mindenki hallja az énekedet”.

Másrészt a regény tagolása (Föld, Víz, Levegő, Tűz, Szív) sem hagy kétséget a felől, hogy az Űropera speciális látásmódjának következtében az Élet színpada és a zene azzal az ötödik elemmel kerülhet kapcsolatba, amely nélkül unalmasabb hely volna az univerzum, de ez mégsem szimpla romantika. Hiszen ha a világegyetemben mindennek van ritmusa, akkor„a galaxis történelme, egy bolygó történelme és egyetlen személy története is egyszerű kis dallam karaokefelirattal”. Egy popdal megszületéséhez kismillió feltételnek kellett teljesülnie a Nagy Bumm óta. Innen nézve kissé másképpen hallgathatjuk a szférák zenéjét, a szív ritmusát és a csend hangjait. (H. Nagy Péter)

Címkék: Catherynne M. Valente GABO SFF Űropera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8015201314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.