Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

Újraolvasható A hollókirály

greyjoy 2018.08.07. 18:45

2004 szeptemberében a Bloomsbury kiadta Susanna Clarke debütáló regényét, és azt mindjárt 250 000 darab keménykötésben az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban egy időben. A hollókirály (Jonathan Strange & Mr. Norrell) limitált számú, papírba csomagolt és viasszal lepecsételt verziójának darabjáért több mint száz dollárt adtak az eBay-en még a megjelenés előtti héten. Később a gyűjtők több száz fontot is képesek voltak kiadni egy-egy szignált „limited edition”-ért. Az Agave kiadó jó érzékkel, viszonylag gyorsan elkészítette a magyar változatot, amely a kiadó egyik keménykötésű kiadványa volt anno, majd a közelmúltban megjelent a második magyar kiadás, ugyancsak színvonalas kivitelezésben.

clarke1.jpg

A regény egy alternatív 19. századi Angliában játszódik többé-kevésbé a napóleoni háborúk idején, és abból a feltevésből indul ki, hogy évszázadokkal korábban jelen volt Angliában a mágia. A férfit, tündérek nevelte embert, aki a tündérek bölcsességét és az emberi észt összegyúrva létrehozta azt, Hollókirálynak hívták, és a mágusok legnagyobbika lett. A regény idejére azonban puszta legendává fakult, és Anglia, a maga őrült királyával és ellenállhatatlan-csibészes költőivel, nem hisz többé a gyakorlati mágiában.

clarke2.jpg

Gilbert Norrellel és Jonathan Strange-dzsel, az egymással örökös viszályban álló két mágussal azonban az egyszer volt mágia visszatér Angliába. A regény e két fura alak ellenséges kapcsolatán túl az angol létformát, az értelem és az őrület határát is vizsgálja. A kiváló fantasy a műfaj kimagasló példája, ugyanakkor rendkívüli érzékenységgel kombinálja Tolkien sötétebb tónusú mitologikus világát Jane Austen társadalmi komédiájával. A műfajra jellemzően a regény közel 200 tételből álló lábjegyzet-apparátusa körvonalaz egy háttértörténetet, felvonultatva a mágikus tudományok egy teljes, fikcionális korpuszát. A szép új magyar kiadás (melynek elkészítése egyébként nem kis kiadói munka) csábít az újraolvasásra, és bizony ez a monumentális korpusz – a BBC-sorozat után pláne – ki is állja az ismétlés próbáját. (Hegedűs Orsolya)

Címkék: agave

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8614167795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.