Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

Nőnek lenni nehéz (Karen Cleveland: Tudnom kell)

greyjoy 2018.05.06. 15:39

cleveland.jpgA mai rohanó világ ifjú családanyáinak gyakran egész embert kívánó szerepkörökben kell helytállniuk. Jól tudjuk, minden komolyabb válság nélkül is nehéz megtalálni az egyensúlyt a család és a karrier között. Karen Cleveland Tudnom kell című regénye a sokak számára ismerős, a munka és az otthon koncepciója közt folytatott libikókázásból a krízisek viharába hajítja hősnőjét.

Vivian Miller kiváltképp problémás élethelyzetben van, mégis ügyesen állja a sarat. Az Amerikában megbúvó orosz kémsejtek felkutatásán fáradozik a CIA hírszerzőjeként, miközben 4 kisgyermek édesanyja, melyek közül az egyik szívbetegséggel küzd. Otthonról dolgozó férjével, Matt-tel folytonos zsonglőrködéssel osztják be pénzüket és idejüket, hogy gyermekeik megélhessék az amerikai családi idillt. A rendszerbe azonban hiba csúszik, ugyanis Viv élete párjáról kiderül, hogy orosz kém.

Tudnom kell történetét a hősnő szempontjából ismerjük meg, így átérezhetjük dilemmáit, zavarát és kétségbeesését. Mit választ olyankor az ember, ha két, szívének kedves, szent dolog békéje helyezkedik ellentétpárrá, melyből csakis az egyik elem maradhat meg? A Haza vagy a Család a fontosabb? A hazafias hűség vagy az otthon szeretete nyom többet egy amerikai anya szívének mérlegén?

Karen Cleveland regényének egyik erőssége a globális és a személyes problémák közt való ügyesen ütemezett ingázás. Egyik pillanatban még az alvó sejtek feltárásához alkalmazott algoritmus bonyolultságáról és látszólagos meddő jellegéről, a tanúvédelmi program résztvevőit fenyegető életveszélyről olvashatunk, a másikban pedig már annak a helyzetnek a szívszaggató súlyát érezhetjük át, amikor a hősnő kénytelen kisdedét hátrahagyni és visszamászni munkahelye mókuskerekébe, vagy amikor el kell döntenie, hogy megtartsa-e a szíve alatt hordott ikrek egyikét, ha tudja, hogy a csöppség genetikai alapú degenerációt hordoz apró szervezetében. Ezt a művet csak ajánlani tudom azoknak, akik úgy érzik, nem bírják el a különböző életelemeik által rájuk nehezedő feladatok súlyát.

Az olvasóra is átragadó intenzív gyanakvás és kétely, a nehéz helyzetekben bővelkedő csavaros, valamint az érzés- és gondolatprovokáló mérlegelések rendszere teszi ezt a pszichológiai thriller elemeit magában hordozó kémregényt érdemessé az elolvasásra. (Lomboš Kornélia)

Címkék: agave

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr813895730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.