Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

„Materiális lányok”: Madonna és Lady Gaga (szeminárium)

greyjoy 2016.04.21. 13:25

511703c0-b271-47dc-afdf-246eb1c09930.jpgAz MA Populáris Kultúra Kutatócsoport szerdai (teltházas) szemináriumán két popikon munkásságáról volt szó, arról, hogy az említett hölgyek miképpen befolyásolták a popkultúrát. Elsőként H. Nagy Péter tartotta meg beszámolóját, amelyben felvázolta azt, hogy Madonna karrierjében milyen fontos szerepet kapott a marketingszakma, és fontos lépésként az énekesnő karrierjének első szakaszát (1984/85) a videoklipek megjelenéséhez kötötte. A Madonna-jelenség egyik fontos aspektusa lett a későbbiek során, hogy az alárendelt női/feminim nézőpontokra szándékosan rájátsszon, majd ezeket szisztematikusan feloldja, és részben ez az a lépés, amelyet Lady Gaga nagyon is tudatosan felhasznál, és kiforgat. Az előadás végén H. Nagy Madonna Drowned World showja és Lady Gaga Monster Ball turnéja között létesített kapcsolatot a multimedialitás mentén. A hallatlanul reflektált előadás tétje egy olyan módszertani keret felvillantása volt, amely a kultúrszemiotikai Madonna-elemzések használható komponenseit a kortárs médiaelmélet kontextusában tette láthatóvá.

A második előadást Németh S. Csilla tartotta, aki a Lady Gaga-jelenségről beszélt. Az előadás elején párhuzamot vont Marilyn Monroe, Madonna, illetve Lady Gaga vizuális megjelenítései között, amely a pop art irányzatban is megjelent már. Gaga egyik legfontosabb machinációja maga marketingelésében történik, ugyanis másokkal ellentétben nem csak leköveti az adott divatirányzatokat, hanem ő maga is alakítja azokat, ugyanez érvényes a popszakmára is. Az énekesnő pedig szándékosan dekonstruálja a beidegződött nőideálok képét, amelyeket a férfiak teremtettek meg. Madonnával ellentétben azonban volt egy újabb lépés, amely marketinges szempontokból ismételten kiemelhető, ez pedig a magánélet jelentős visszaszorítása, ugyanis Gaga kihasználja nem csupán a színpadi fellépések, illetve azok promóciójának „területeit”, hanem – és esetünkben ez sokkal fontosabb – magát az utcát is médiafelületként kezeli. Ez a hozzáállás a popkultúrában példátlan, pontosan úgy, ahogy maga Lady Gaga is az. Az akciót egy remek hangulatú közös beszélgetés zárta, miközben Lady Gaga fellépéseiből is ízelítőt kapott a főként magiszteri és doktori hallgatókból álló közönség. (N. Juhász Tamás)

35b7096f-010d-4d5e-8697-e7f491f14cb9.jpg

 

Címkék: szeminárium gaga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr848650564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.