Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

A világépítés alternatívái (összefoglaló)

greyjoy 2015.10.25. 16:02

2015. október 22-én tartotta meg harmadik szimpóziumát az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport a Selye János Egyetem Tanárképző Karának kari olvasójában.

A szimpózium témáját ezúttal a világépítés alternatívái szolgáltatták, amit az előadók négy szemszögből közelítettek meg.

img_20151022_135735.jpg

H. Nagy Péter Escher-terek a kortárs populáris irodalomban c. előadása rögtön az elején magasra tette a lécet. Az előadó maga is azzal a mondattal kezdte, hogy nem könnyű elgondolni a témát, mivel az Escher-terek eleve paradoxonokra épülnek.

A Penrose-alakzatokból indult ki, mely két dimenzióban értelmezhető, 3 D-ben viszont nem építhető meg, ui. krízisbe dönti a gondolkodást. Escher olvasta Penrose mintáit, azok logikája komoly hatást gyakorolt rá. A Penrose-lépcső – bármilyen irányban haladunk, mindig visszatérünk a kezdőpontba – az Escher-féle terek egyik kiindulópontja. H. Nagy megemlítette, hogy Escher szerint ez a jelenség irodalmilag valószínűleg ábrázolhatatlan, ugyanis a képek a végtelen folyamatokat próbálják megragadni. Az Escher-paradoxon: elindulunk egy lépcsősoron felfelé, mindig ugyanabba az irányba megyünk, majd néhány forduló után ugyanarra a szintre érkezünk, ahonnan elindultunk. Fontos a hierarchia – egyik szintről a másikra csak egy adott sorrendben érhetünk el.

A jelenség megvilágítása után H. Nagy az Escher-terek irodalmi megjelenítéseire hozott példákat a sci-fi és a fantasy világaiból, Dan Simmons: Hyperion, Diana Wynne Jones: A trónörökös, Charles Stross: Accelerando, Gerge B. Marwell: Világok útvesztője c. műveit és Lukjanyenko Éjszakai őrség ciklusát hívva segítségül.

H. Nagy szerint, amikor az írás Escher-térbe ütközik, az olvasás azonnal elmozdul a vizuális leképezés irányába (intermediális hurok jön létre) és egy gondolatkép képződik: az Escher-teret inkább látjuk, mint értjük. A szem látja, de az elme nem tudja befogni a két dimenziósból három dimenziósba váltó végtelent. Az Escher-tér a lehetséges és a valóságos ütközőpontját viszi színre.

img_20151022_143144.jpg

Sz. Molnár Szilvia: A világépítés alternatívái – Párhuzamosvilág-koncepciók a 21. század elején c. előadása azt a kérdést feszegette, hogy a 2000 után született alkotásokban változott-e a párhuzamos világok koncepciója. Sz. Molnár Szilvia párhuzamos világ alatt a miénkkel párhuzamosan létező, időben vagy térben eltolt világot ért, mely valamilyen módon hatással van a mi világunkra. A jelenséget több spekulatív műfaj használja, előadásában regényeket (American Elsewhere, American Gods, The Southern Reach Trilogy, A time traveller´s wife), illetve sorozatokat, filmeket vizsgált.

Klapcsik Sándor Párhuzamos világok c. tanulmányából indult ki, mely szerint léteznek interpretáció, szimulákrum és szimbiózis alapú párhuzamos világok. Ezek alapján állította fel a vizsgálat szempontjait: hol létezik a párhuzamos világ? Milyen az átjárhatóság? Van-e fenyegetettség a másik világ részéről? Kik a másik világ lakói? Mik a másik világ jelölői?

img_20151022_162226.jpg

L. Varga Péter a futball párhuzamos univerzumáról beszélt. Az előadás nem csak azért volt történelmi, mert L. Varga a futballról adott elő egy szimpóziumon, hanem azért is, mert életében másodszor készített ppt prezentációt az előadás mellé.

A futballról szóló irodalom átszövi a 20. századi magyar irodalmat, de a populáris irodalmat is. L. Varga Nick Hornby: Fociláz c. könyve kapcsán mondta el, hogyan alakíthatja a focihoz való viszony az ember identitását: a futball tkp. pótlék és nyelv egy közösség számára.

Ezt követően az így megképződött ideológiák kritikáját nyújtotta.

A játék egy felszabadult lehetőség, mely a korlátozott szabadság feltételeivel előkészíti a kultúra megképződését. A sportesemény sokszor az igazságszolgáltatás archaikusabb változatait is idézi. A tömegsportot viszont a bal- és jobboldali diktatúrák egyaránt kihasználják, mivel a sport sokszor elvonja a figyelmet a valódi problémákról.

A játéktérben más szabályok érvényesek: a stadion el van választva a külső világtól. A stadionban megszűnik az egyedi individuum, egy csapat tagjává válik mindenki.

Egy, az Annie Hall c. filmben látható jelenet kapcsán veti fel a kérdést: miért jó meccset nézni? L. Varga szerint a jelenet az ész felértékelődésével szemben fogalmaz meg kritikát – ui. a sport fogyasztási cikké vált, alantasnak számít a 20. században az értelmiség szerint. Ezzel szemben Huizinga a játékot a szépséggel, az esztétikummal kötötte össze. A játék valami, ami a testet hozza mozgásba.

Gumbrecht szerint a csapatsportok vonzereje a „szép játékra”, mint a tapasztalat tárgyára irányul. Fodor Péter a színházhoz hasonlítja a meccset, ahol a játékosok és a nézők között ugyanolyan szerződés jön létre, mint a színházban a színészek és a közönség között.

Az előadó felvetette a sport és a medialitás kérdését: a tévés közvetítés mennyiben befolyásolja a meccsélményt – hiszen nyilvánvaló, hogy a kettő különbözik. A közvetítés révén a tévénézőhöz egy átesztétizált kép jut el.

L. Varga Péter szerint a test praktikus tudása nem fordítható át egy médiumba, de azok segíthetik a sport megértését.

img_20151022_162206.jpg

Sánta Szilárd Sorozatfüggő világépítés c. előadása elején leszögezte, hogy nem egy sorozatról fog beszélni, inkább szempontokat keres, melyek szerint értelmezni tudjuk ezeket a műveket.

Azzal kezdte, hogy ma már nem kell titokban tartani, ha sorozatot nézünk, régebben ez ciki volt egyetemi közegben – az átalakulás a ´90-es évektől elején kezdődött. Nemcsak a sorozatok lettek jobbak, de a képi megjelenítés is szebb lett és a narratív komplexitás is javult. A Twin Peaks számít mérföldkőnek, ez volt az első sorozat, ami nagyon megdolgoztatta a nézőket.

Ha valaki a sorozatok kutatására adná a fejét, meglehetősen szűkös magyar nyelvű szakirodalomból válogathat: az ún. „television studies” nem nagyon jelent meg magyar nyelvterületen.

Egy új médium megjelenésével átrendeződik a korábbi médiumok helyzete és funkciója is. A televízió megjelenésekor egyszerre szórakoztatott, ill. véleményt is formált. Kultikus eszközzé vált: meghatározta a szoba egész berendezését. A sorozat műfaját a tévé a rádiótól veszi át, ill. a regénysorozatoktól.

Idővel a sorozatfogyasztási szokások is megváltoztak: a Dallas még az egész családnak szólt, mikor vetítették, kiürültek az utcák. Ma már ez teljesen másképp működik. Blokkosítva nézzük a sorozatokat, vagy tetszés szerinti sorrendben.

img_20151022_135842.jpg

A két rész megjelenése közötti időt is ki kell tölteni valahogy, és itt jönnek képbe a rajongói oldalak. A rajongói közösség részvétele szervesen hozzátartozik a sorozat világépítéséhez. Hiátust tölthetnek ki, de alakíthatják a világot is. Újabban a sorozatkészítők is számolnak ezzel a jelenséggel, és rájátszanak.

Zárásképp Sánta Szilárd megemlítette, hogy egy nemrég készült felmérés szerint a legnagyobb sikerük a helyszínelős sorozatoknak volt, a tíz legsikeresebb sorozatból öt ebbe a kategóriába tartozott. Ezekben a test lesz a főszereplő, azt szedik szét, azt vizsgálják. A felmérés eredménye azért is érdekes, mert az ezekben ábrázolt világ sokszor köszönőviszonyban sincs a valósággal. (Hegedűs Norbert)

Címkék: szimpózium

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr318020539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.