Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

A tudattalan újrafelfedezése (beszámoló)

greyjoy 2014.12.11. 13:20

tn6_b1258484.JPGA félév utolsó szemináriumán a tudattalan természetéről tudhattak meg érdekes dolgokat a résztvevők. Elsőként Zolczer Péter kapott szót, aki Leonard Mlodinow A tudattalan című könyvéből vett példákkal szemléltette, hogy miképpen hat tudattalanunk az érzékelésünkre, az emlékeinkre, illetve hogyan befolyásolja előítéleteinket és döntéseinket. Vajon miért van az, hogy másképp érzékeljük ugyanannak a bornak az ízét, ha elhitetik velünk, hogy két különböző borról van szó? És miért a drágábbnak mondottat érzékeljük finomabbnak? Hogyan lehetséges, hogy tisztán emlékszünk olyan (olykor nagy horderejű) eseményekre, amelyek bizonyíthatóan meg sem történtek velünk? A válasz minden esetben a tudattalanunkban keresendő.

Zolczer Péter után H. Nagy Péter vette át a szót, aki újfent hangsúlyozta, hogy a Mlodinow által vizsgált tudattalannak semmi köze Freud tudattalan-fogalmához, hiszen a tudattalan nem kódolható át tudatossá. Freud – egyebek mellett – ebben is tévedett. Ezt követően a Zolczer által felhozott példákat H. Nagy tágabb kontextusba (M. Foucault, F. Jameson stb.) helyezte, és felhívta a figyelmet a popkultúra-kutatás újabb, ide vonatkozó fordulatára.

A szeminárium harmadik előadója – Deisler Szilvia – Christopher Nolan Inception (Eredet) című filmjét elemezte, rámutatva többek között a labirintusok és az Escher-féle terek funkcióira, valamint arra, hogy a világokat valójában a tudattalanunk építi. Ezzel a konklúzióval zárult (egyelőre) az MA PKK harmadik féléve. Folytatás 2015 februárjában a Világépítés-szimpóziummal. (KJ)

Címkék: szeminárium

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr726974851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.