Kövess minket Facebookon is!

Friss topikok

Címkék

agave (129) ajánló (55) Álomdalok (1) artpop (3) Assassin’s Creed Odisszea (1) Az utolsó tréfa (1) A Kreml jelöltje (1) A negyedik majom (1) Bábel fiai (1) bacigalupi (2) Bob Dylan (1) brandon hackett (6) Cixin Liu (1) Dacre Stoker - J. D. Barker (1) Daniel José Older (1) Dan Simmons (1) Delilah S. Dawson (1) Dennis Lehane (1) dick (9) Don Winslow (1) Dracul (1) Ed McDonald (2) Éjvadászok (1) Elan Mastai (1) ernest cline (2) escher (1) évértékelő (3) Fiatal Írok Tábora (1) GABO SFF (3) gaga (12) Game of Thrones (1) George R. R. Martin (4) giger (1) Gombaszögi Nyári Tábor (4) Gordon Doherty (1) Gőzkorszak. Pavane (1) graffiti (4) Helen Keen (1) hírek (8) Horgonyhely (1) Időugrás a Marson (1) Irha és bőr (1) író-olvasó (3) J. D. Barker (1) Jason Matthews (2) Jeff VanderMeer (4) John Le Carré (1) John le Carré (1) John Scalzi (1) kaku (1) kalligram (1) Keith Roberts (1) Ken Liu (1) Kilégzés és más novellák (1) Kim Stanley Robinson (1) koncert (1) könybemutató (1) könyvbemutató (9) kultúrkorzó (4) kurzweil (1) lady gaga (2) Láthatatlan bolygók (1) Lőrinczy Judit (1) madonna (1) mediawave (1) Médiumközi relációk (1) Michael J. Martinez (1) moskát anita (4) neal stephenson (2) Neil Gaiman (4) Németh Zoltán (2) Nobel-díj (1) Octavia E. Butler (1) opus (19) Paolo Bacigalupi (2) partitúra (1) Philip K. Dick (2) Pierce Brown (1) prae (5) Próza Nostra (1) rég várt (2) Richard Morgan (1) sandman (1) sci-fi (1) Scott Westerfeld (1) simmons (1) star wars (8) Star Wars - A végső dobás (1) Star Wars Canto Bight (1) Star Wars Phasma (1) Stephen Hawking (1) szeminárium (33) szimpózium (21) szingularitás (1) SZMIT (1) Ted Chiang (1) The Science of... (1) Tom Sweterlitsch (1) Trónok harca (1) true detective (1) Vének történetei és más írások (1) világépítés (1) Világok Találkozása (1) vizualitás (3) Vörös Veréb (1) Zachary Mason (1) Címkefelhő

Beszámoló - Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén (kritikai szeminárium)

greyjoy 2013.12.07. 16:56

szingularitás.jpg2013. december 4-én tartotta meg az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport soron következő kritikai szemináriumát, melynek központi témája Ray Kurzweil A szingularitás küszöbén című műve volt. A szemináriumot H. Nagy Péter nyitotta meg, aki a futurológiai dilemmák mellett felvetette azt a kérdést is, hogy vajon hol húzódik a határvonal science és fiction között. Kurzweil szövege egyértelműen a kettő határán egyensúlyozik. A bevezető után Hegedűs Norbert és Zolczer Péter mutatta be a hallgatóságnak, hogy mi is lényegében az ún. szingularitás elmélete.

Hegedűs röviden vázolta Kurzweil életművét, aki feltalálóként és futurológusként ismert, kutatási területei pedig a zeneszintézis, a beszéd- és arcfelismerés, az olvasástechnológia és a virtuális valóság. A szingularitás kulcsgondolata, hogy az emberi fejlődés exponenciálisan megy végbe, alapelvei pedig a következőek: a paradigmaváltás növekvő sebessége, az emberi agy feltérképezése, tudatunk programozhatósága, ami által valóra válhatna a „halhatatlanság”, az emberi intelligencia erősségeinek egyesítése a gépi intelligencia erősségeivel, biológiai korlátaink meghaladása, a nanotechnológia elterjedése, a virtuális valóság a valódi valóság versenytársává válása, illetve a világegyetem meghódítása. Zolczer Péter remek érzékkel kapcsolódott Hegedűs előadásához. A matematikai szingularitás magyarázatával közelebb vitte a szeminárium résztvevőit az exponenciális fejlődés megértéséhez. A technológiai fejlesztések nagyütemű előrelépéseit pedig látványos videókkal és ábrákkal támasztotta alá (pl. fraktálok – önhasonlóság – Mandelbrot halmaz).

Záróakkordként a szingularitás szépirodalmi vonatkozásairól esett szó, hiszen a jelenség és ezzel együtt A szingularitás küszöbén hatása vitathatatlan az SF irodalomban. Hegedűs Norbert Greg Egan Diaszpórájáról, Hannu Rajaniemi Kvantumtolvajáról és John Scalzi Vének háborúja című regényéről beszélt. A Diaszpóra a hard SF egyik csúcsteljesítményének számít, melynek alapvetése Kurzweil elméletével azonos. A társadalom virtuális poliszpolgárokból és húsvérekből áll, hangsúlyozva az intelligens szoftverek, a génsebészet és a mutáció jelenlétét. A Kvantumtolvaj érdekessége, hogy a történet egy krimiszál köré épül, főhőse a poszthumán Arséne Lupin, technológiai vonatkozásai pedig a nanotechnológia, a gevulot-rendszer, a közös exomemória és az egyedi nyelvezet. Végül, de nem utolsó sorban, a Vének háborújában a világűr gyarmatosítása, a tudat áttelepítése, a FejGép és a nanotechnológia kap kiemelt szerepet.

Ray_5.jpg

A diskurzust egy helyénvaló kérdés indította el: a jelenlevők közül ki vállalná a technológiai szingularitással járó változásokat ember mivoltukban? A válaszok alapján a hallgatóságot – akár Brandon Hackett Isten gépei című könyve alapján – antitechnológistának nevezhetnénk. Egyelőre. (Máté Orsolya)

Képek az akcióról itt.

Címkék: szeminárium kurzweil szingularitás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapopkult.blog.hu/api/trackback/id/tr895680412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.